Iedereen wil graag zo spontaan mogelijk op een portret staan, maar soms is dat nog al een beetje lastig. Daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet hoe jij een geforceerde lach voorkomt.
De beste warming up
Het klinkt misschien raar, maar het is bewezen dat het echt werkt. Wanneer je het woord warming up hoort denk je natuurlijk al snel aan een voetbal wedstrijd. Maar bij een goede lach heb je zeker een goede warming up nodig. Het kan namelijk gebeuren dat je de volgende dag met spierpijn rondloopt wanneer je geen goede lach warming up doet. Spierpijn van een fotoshoot zal niet zo snel voorkomen, maar het kan altijd gebeuren. Begin met een leuk praatje en wen aan de ruimte of locatie waar je op dat moment bent om de beste foto’s ooit te schieten. Een paar grapjes tussendoor is ook nooit verkeerd. Hierdoor gaat de spanning namelijk sneller weg.
Zeg kaaaas
Iedereen kent het wel “Zeg eens kaas.”. Veel mensen gebruiken deze methode om mensen te laten lachen. Bij het uitspreken van cheese vormt de mond namelijk een soort geforceerde lach. Het werkt, maar het is niet de mooiste manier om een lach te creëren. Daarom laten we deze methode achterwegen omdat we geen geforceerde lach willen op onze foto. Wat je wel kunt doen is het vragen een ander woord op te roepen. Dit doe je dan niet omdat de mond bij het uitspreken een bepaalde vorm maakt, maar omdat je verrast wordt en daar door begint te lachen. Je moet er als fotograaf dan wel snel bij zijn om een goede foto te maken. Deze kans krijg je namelijk maar één keer!
Zorg voor afleiding
Zelf wanneer het gezicht helemaal in de plooit zit die je wilde bereiken, ben je er nog lang niet. Je hebt namelijk nog de rest van het gezicht. Geef je model iets om te doen om te voorkomen dat er houdingen ontstaan waarin handen en voeten ongemakkelijk geplaats zijn. vraag je model af en toe even om een gekke pose aan te nemen, te springen of een rondje te draaien. Dit zijn namelijk manieren om voor afleiding te zorgen. Wanneer je model even goed afgeleid is worden de foto’s het meest natuurlijk. De camera is dan wel aanwezig, maar moet niet bij iemand in het hoofd gaan zitten. Dan worden de foto’s namelijk niet zoals we willen.
Foto’s maken
De laatste stap is nu aan de beurt, maar misschien ook wel de belangrijkste stap. Je hoeft niet je camera er elke seconde bij te hebben en in het wilde weg te gaan schieten, maar een paar extra foto’s is nooit verkeerd. Maak ook tussendoor wat foto’s bijvoorbeeld bij het draaien van rondjes of het springen. Je zult zien dat de foto’s op een onverwacht moment misschien nog wel het leukste zijn. Het gaat er ook om dat jullie een leuke tijd hebben tijdens het schieten van de foto’s. Foto’s brengen namelijk herinneringen naar boven.